Modedukker – Fashion dolls

(Grevinde Maree Tarnowskas samling på auktion)

 Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©

For en uges tid siden modtog jeg meddelelse om, at Grevinde Maree Tarnowskas fantastiske samling af dukker nu kommer under hammeren, og det drejer sig om 50 udsøgte dukker og ca. 300 kjoler, samt tilbehør af høj kvalitet.

Grevinde Tarnowska er velkendt for sin viden om modedukker fra det 19. århundrede og blev i sin tid inspireret af sin mors lille samling. Hun var medstifter af The Antique Doll Dealers Association of Great Britain /Sammenslutningen af forhandlere af Antikke Dukker i Storbritannien) og The United Federation of Doll Clubs i USA ( Sammenslutningen af Dukkeklubber i USA) – Hun har gennem årene holdt mange foredrag både i USA, Storbritannien og i mange andre europæiske lande, og hun inspirerede derigennem mange samlere til at interessere sig for Mode Dukker (Fashion Dolls).

Blandt mit righoldige bibliotek om dukker har jeg hendes fantastiske bog ”Fashion Dolls” med forord af den lige så legendariske Dorothy Coleman. Her er der udførlig historie om Fashion dolls, og disse franske skønheder fra perioden 1860-1890 dukker ofte op enkeltvis i store auktionshuse. I bogen ser man tydeligt forskellen på dukkernes alder og mode, og der er mange forskellige mærker. Desuden er her et interessant tillæg af Madeleine Ginsburg om undertøj i det 19.årh. af : De mange mærker har I sikkert hørt om før, F.G., som både kan stå for François Gaultier og for Gesland, og det er mange gang ret umuligt at skelne dem for hinanden, BRU JneR i forskellige former, Huret, Juneau, Mme Rohmer (Marie Antoinette Léontine Rohmer), House of Simonne og mange flere.

De smukke damer havde ofte skindkroppe eller noget af kroppen var af skind trukket over guttaperka, kroppene var ledkroppe med bevægelige albuer og knæ, hovederne af porcelæn med indsatte øje og smukt malet.

Damen her er i selskab med en fin herre, hun er 48 cm høj med et indridset H på hovedet. Hun har bevægeligt hoved, blå glasøjne, og piercede ører. Kroppen er helt i skind med bøjelige albuer, knæ og hofter. Hendes ledsager er 58 cm høj og mærket J. på bevægeligt hoved, (tilkendt Jumeau), brune glasøjne og skindkrop med led som hos damen, dog med individuelt markerede tæer. (fra omtalte bog)

Bogen, FASHION DOLLS af Maree Tarnowska, er udgivet af Hobby House Press i 1986 (ISBN nr. 0 87588 286 2) og kan stadig fås antikvarisk. Den er spækket med smukke farvefotos af dukkerne, samt mindre s-h/fotos med beskrivelse af de forskellige typer.

Hermed annoncering af auktionen, samt et par appetitvækkere fra den omtalte bog.

Den nævnte auktion finder sted den 27. –28. maj via Auktionshuset François Theimer, og som abonnent på hans auktionskataloger vil jeg i nærmeste fremtid modtage dette ekstra-katalog, som je glæder mig meget til at se!.   Vil I vide mere om auktionen, da gå ind på www.theimer.fr

Fra kapitlet om undertøj i det 19. årh. !

G o d   L æ s e l y s t !

En tanke om “Modedukker – Fashion dolls”

  1. Kære Lise & Lene
    Jeg har faktisk mødt Maree Tarrnowska i hendes butik i London. Det var en af de butikker, man skulle ringe på døren for at blive lukket ind i,hvilket jeg aldrig havde prøvet før. Det tog flere dage før det lykkedes mig at møde hende. Tror den lå i Chelsea eller Knightsbrigde, men svær at finde. Jeg havde taget min lille china dukkehus dukke med fra den Kgl. Porcelænsfabrik, for ligesom at have en grund til at se butikken og foregive måske at ville sælge den. Hun var uhyre venlig, men utrolig dyr, så jeg fik ikke købt noget den gang. Så dog en masse fine franske dukker. Selv har jeg kun 3 stk, men alle fotoerne af dem er ikke digitale, så jeg må få tid til at tage nogle nye.

    Jeg har selvfølgelig hendes bog, og det er simpelthen den smukkeste, der er lavet om netop dette emne franske fashion dukker. Ikke desto mindre har jeg en dukke fra hendes butik, fordi jeg engang har byttet med en anden samler og hun fortalte at den kom derfra. Den originale ejer har desuden skrevet til mig og jeg har købt den vidunderligste hat, hun havde fra hende, da jeg jo nu havde hendes dukke. Vi var alle 3 gode veninder, men køb endelig hendes bog, hvis du kan finde den. Det der er så spændende ved den er, at den viser alle dukkerne i bar udgave så man kan se kroppene og hvordan de er samlet. Der er utrolig mange nye opfindelser som har været med til at gøre dukkeverdenen til det spændende møde, det er. Det er helt utroligt at se hvordan de er lavet. Jeg har selv en Gesland med et uoriginalt hoved, som jeg var så heldig at få røntgenfotograferet, da jeg arbejdede på Helsingør sygehus. Der kan man se hvordan jernskeletterne er lavet.

    Jeg kunne selvfølgelig godt tænke mig en tur til Paris, nu må vi se, bare for at se hendes samling, det er jo ikke en umulig opgave, når man taler fransk.
    Mange hilsner fra Anne Friis

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.