Oldenburger Celluloidwarenfabrik

(eller) Hayn & Engels

 Med hilsen fra Lise Brastrup clasen ©

Billede1
Det karakteristiske Sommerfuglemærke !
Billede2
baby er tillagt firmaet. Fast hoved og bevægelige arme og ben, let præget hår, malede blå øjne og lukket mund, 12 cm !

Celluloiddukkerne fra Hayn & Engels betegnes ofte populært som ”Sommerfugledukker”, idet deres logo, se illustrationen, består af to sommerfugle på hver side af navnet ”Schmetterlingpuppen/Sommerfugledukker”

 

Efter 2. Verdenskrig 8i 1949) startede Hayn & Engels en lille legetøjsproduktion i Oldenburg/Holsten. Hovedsageligt drejede det sig om små dukketyper på mellem 6 og 10 cm, som solgtes på markederne under betegnelsen ”Sommerfugle-Dukker”. Men man fremstillede også pigedukker på 42 cm med modelleret hår— disse dukketyper havde man overtaget fra firmaet A. Hagedorn & Co. (læs mere i særskilt artikel om dette firma).

Billede3
Små dukker på 6 cm— pigen er mærket med sommerfuglelogoet —de har bevægelige arme og malede skælmske øjne. Drengen med malede sko og strømper er umærket!

Det lille firma Hayn & Engels blev kendt for ”Sommerfuglemærket”, som sad på en etiket på de små dukkers håndled, og ellers var dukkerne umærkede. Denne etiket er selvfølgelig i årenes løb gået tabt og findes i dag kun på dukker fra det gamle lager. På flere af de noget større dukker har man dog indpræget ”Sommerfuglemærket” henholdsvis på hals og krop. Firmaet ophørte ca. 1960.

Billede4
Sæt fra 50erne i original ”Blister-emballage” med lille negerdukke, mærket med etiket med teksten: Oldenburger Zelluloidwarenfabrik Hayn & Engels Elisabethfehn i. Oldenburg Art. Nr. 708/23 …..

Oplysninger om firmaet er ret sparsomme, men du kan være heldig at se dem på nogle af legetøjsmuseerne i Tyskland, ligesom flere samlere har hjemmesider, hvor man nævner og gengiver et par af slagsen.

              Hermed billeder af de dukker, jeg har kunnet finde ved Research.

 G o d     L æ s e l y s t   !!!

 

Billede5
Disse 3 babyer er 9 cm høje og fra 50erne –delvis mærket med ”Sommerfuglen” – men desuden med etiket med teksten: ”Oldenburger Zelluloidwarenfabrik Hayn & Engels… ” Tøjet er originalt fremstillet af piberensere, fjer og silkebånd!

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.