P a u l H u n a e u s

Celluoidvarefabrik, Hannover-Linden
Celluloiddukker 1900-1930

 Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©

Ikke alle celluloidvarer og dermed – dukker er lige kendte. Hermed lidt om Paul Hunaeus celluloidvarefabrik, som i 1890 blev grundlagt af Dr. Paul Hunaeus.

Billede1

I begyndelsen fremstillede man blot soldater og andre figurer af celluloid, men fra 1900 gik man desuden i gang med en produktion af celluloiddukker. Som varemærke anvendte man PH, som blev indregistreret som logo for legetøj, dukker og dukkedele. Man startede med at fremstille skulderhoveder med malede øjne og præget hår. Nogen tid efter fortsatte man med dukker helt af celluloid., i udgaver med fast hoved eller med drejehoved, dukkerne havde bevægelige arme og ben

Påfaldende ved de tidlige sukker af mærket ”PH” er den måde, hvorpå de pressede celluloid-dele er sammensat: Sømmen er specielt tyk, og det ser ud , som om delene er lagt over hinanden som flapper og derefter er blevet limet sammen.

Billede3
To dejlige drenge fra 1928. Stående: 26 cm høj dukke med fast hoved og bevægelige arme og ben, let modelleret hår og prægede øjne med grå iris, lukket mund. Mærket PH i rude, derunder tallet 26 og Germany. Babyen foran er 22 cm høj, fast hoved, arme og ben med skiveled, modelleret hår, prægede brune øjne og lukket mund. Mærket PH i rude, derunder tallet 22 og Germany!

Allerede i 1905 overdrog Firmaet Paul Hunaeus rettighederne til nogle af sine produkter til Rheinische Gummi– und Celluloidwarenfabrik (hedder nu Schildkröt— dem med Skildpaddedukkerne, som I sikkert alle kender). I 1911 ændrede firmaet sit Logo – således at en ”Rudelinje” nu indrammede bogstaverne PH.

I 1928 sendte firmaet en sidde – og stådukke (baby) på markedet med fast hoved og med patenteret Igodi-drejehoved, (hovedled) som endte under hagen og var sat på kroppen med en dertil forbundet halstap, således at hovedet både kunne dreje og nikke. Den slags ”montering af hoveder” finder du frem for alt på de kendte franske celluloiddukker af fabrikatet ”Petit Colin”.

Pigen her tv er en af de ældre dukker fra ca. 1915—Hun har krop syet af gedeskind med universal-led i benene— arme af træ med kugleled —skulderhoved af celluloid med modelleret frisure, prægede, blå øjne og lukket mund. Mærket PH i rude og derunder tallet 6.
Pigen her tv er en af de ældre dukker fra ca. 1915—Hun har krop syet af gedeskind med universal-led i benene— arme af træ med kugleled —skulderhoved af celluloid med modelleret frisure, prægede, blå øjne og lukket mund. Mærket PH i rude og derunder tallet 6.

Nævnte sidde– og stådukke (baby) med det specielle hovedled blev, da man sluttede i 1930 og blev sammenlagt med ”Rheinische Gummi– und Cellulolidwarenfabrik” sammen med hele produktionen videreført og nu mærket med den kendte Skildpadde.

Og selvfølgelig glæder vi os til at høre fra jer, om I skulle være ejere af en eller flere af disse unikke dukker!

Hermed to vidt forskellige dukker for at belyse, hvor alsidig fabrikken var: tv: en 17 cm høj RYTTER fra 20erne, stådukke med faste arme og ben, hoved med det såkaldte Igodi-patent, malede øjne, præget og påmalet tøj. Mærket PH i ramme, Germany. Th: 17,5 cm høj DRENG ligeledes fra 20erne, tykmavet stådukke med bevægelige arme, fast hoved, malede øjne, præget hår, lukket mund og med dpåmalet ”legedragt”. Mærket PH i ramme, Germany.
Hermed to vidt forskellige dukker for at belyse, hvor alsidig fabrikken var: tv: en 17 cm høj RYTTER fra 20erne, stådukke med faste arme og ben, hoved med det såkaldte Igodi-patent, malede øjne, præget og påmalet tøj. Mærket PH i ramme, Germany.
Th: 17,5 cm høj DRENG ligeledes fra 20erne, tykmavet stådukke med bevægelige arme, fast hoved, malede øjne, præget hår, lukket mund og med dpåmalet ”legedragt”.
Mærket PH i ramme, Germany.

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.