Viktorianske Gyngeheste

© for tekst og billeder Gunnar Hønborg.

IMG_0521_1
En af Gunnar Hønborgs fine gyngeheste!

Gyngehestens historie går utvivlsomt hundredvis måske tusindvis af år tilbage. Børn har jo altid kopieret deres forældre, og når en knægt så sin far på en på ryggen af en fyrigt dansende hingst, så har han i sin egen fantasi galoperet af sted på en “vild” og ustyrlig kæphest.

Hvornår man begyndte at sætte gænger på en træhest står hen i det uvisse, men i England blev en gyngehest (med gænger) fra omkring 1600 solgt til et museum for £ 25.000.

Den industrielle revolution i England, som startede omkring 1820 – 30 var årsag til en øget velstand især blandt de i forvejen velstillede. Denne udvikling var med til at øge populariteten og salget af gyngeheste.

Da Dronning Victoria i 1851 besøgte  J. Collinson and Sons et værksted hvor man lavede gyngeheste gav hun sin kongelige anerkendelse til en “dapple grey” gyngehest.

Dette besøg var medvirkende til at udtrykket “Viktoriansk Gyngehest” dukkede op, og populariteten og kvaliteten af gyngeheste steg til nye højder.

I 1877 introducerede en Amerikaner svingarms modellen (se billede) Denne model blev i løbet af kort meget populær, nu var det slut med at få tæerne i klemme under en gænge. Desuden var denne model langt mindre støjende.

Man kan dele gyngehestene op i to klasser: Den fabriks fremstillede gyngehest “brug og smid væk”  og den Viktorianske Gyngehest som er håndarbejde af højeste kvalitet. Disse gyngeheste er bygget så de kan vare i flere generationer. Det er heller ikke uden grund at man kalder dem for arvestykker.

Gyngehest privat eje!
Lidt mere simpel gyngehest. Privat eje!

En sådan hest er samlet af 30 til 36 stykker træ og er hul indeni, og enhver ansvarlig gyngehestemager lægger et brev i hestens mave til den fremtidige finder om 100 til 200 år.

Gyngehestens popularitet fortsatte helt frem til Første Verdenskrig, men på grund af krige og depression skulle man helt frem til omkring 1960 før den atter kom i vinden.

Teknik og udvikling raser fremad i dag i et tempo man aldrig har oplevet før og det gælder også børns legetøj, som i løbet af ganske kort tid bliver forældet og skal erstattes med det sidste nye.

Det er her den Viktorianske Gyngehest viser sin berettigelse, den er tidløs, den er trofast, altid den samme. En man kan lege med, flette man og hale, betro sig til, et specielt legetøj og en klenodie på en gang.

En af de smukke gyngeheste under processen!
En af de smukke gyngeheste under processen!

En stor tak til Gunnar for tilladelse, til at bringe denne artikel.                   På Gunnars hjemmeside www.gunnars-workshop.dk, kan man finde tegninger og tips til, hvordan man laver sin egen gyngehest!

 

Nedenstående dejlige billeder af glade børn og deres gyngeheste, bringer vi med tilladelse fra Gerhard Ryding!

IMG_0017 IMG_0022 IMG_0021

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.