Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©
Denne bamse er ældre end Holstebro-bamsen, idet legetøjsfabrikken Hunderup A/S startede allerede den 1. april 1933.
Tak til Torben Skov for artiklen fra Holstebro Museums årsskrift 1994 og til museumsmedarbejder Sandie Møller-Nielsen, der sørgede for et erstatningstidsskrift til mig, idet mit eksemplar forsvandt under en flytning). I dukkemagasinet nr. 13, september 1994, har jeg skrevet en beretning om denne Bamse, og en del år senere kom jeg i kontakt med to af Elisabeth og I.A. Hunderups tre døtre. Mille Kluge Howard Nielsen og Bente Kluge Mærsk-Møller, der har syet Struer-Bjørne efter de gamle mønstre, samt i Nordisk Bamsetidende fortalt og skrevet om deres Mors bamse-virksomhed.
Grundlæggeren, fabrikant I.A. Hunderup, blev født i Sønderborg den 12. april 1879 og uddannede sig til maskinist. Allerede som ansat montør på cykelfabrikken ”Citrus” i Odense startede han sin egen virksomhed med cykler, senere med barnevogne og endelig med en afdleing af importeret legetøj.
Midt i tyverne blev tiderne dårlige, og I.A. Hunderup besluttede da at starte egen produktion af legetøj. Da han gerne ville lægge sin produktion i en by med havn, faldt Struer i øjnene, hvor han lejede et par værelser, ansatte et par folk, og den 1. april 1933 førte sit aktieselskab ud i livet.
Produktionen var tøjdyr og heriblandt Struer Bjørnen. Fabrikken lå i Søndergade 35, og i de år, hvor fabrikationen var på sit højeste, var der 40 mennesker ansat i virksomheden. En af medarbejderne var fru Inga Pedersen, der som 16-årig startede på fabrikken. Da krigen kom, blev det svært at skaffe leverancer til produktionen, og Hunderup så sig derfor nødsaget til at flytte til en lejlighed i Søndergade 5, hvor det ene værelse blev kaldt Fabrikken.
Ligesom Quistgaard med Holstebro Bamserne måtte også Hunderup efter krigen opkøbe gamle plydsfrakker til fremstilling af bamserne. I 1949 lysnede det med levering af materialer, men desværre døde I.A. Hunderup samme efterår, og Fru Elisabeth Hunderup fortsatte produktionen.
I den ene stue sad så fru Hunderup og syede bamser, og Inga Pedersen stoppede dem med træuld. Afsætningen på bamser og tøjdyr var god, hvilket ikke mindst skyldtes, at Fru Hunderup en måned hver sommer tog rundt i landet med en kollektion af fabrikkens tøjdyr.
Elisabeth Hunderup, der var alene med tre døtre, klarede opgaven som fabrikant af bamser og tøjdyr med bravour, idet hun var alene med tre døtre. Datteren Bente Kluge Mærsk-møller fortalte engang, at hun og hendes søstre hjalp til med at stoppe bamser og tøjdyr ud og bringe dem til Banegården til forsendelse ud i hele Danmark—Pigerne havde en dejlig barndom med fællesskab og hjælpsomhed. Bente Kluge Mærsk-Møller er stadig ejer af Kurt, en Struer Bjørn, som lå på lejlighedens loft, og hun har desuden syet flere bamser efter det gamle mønster. Dejligt at de søde bamser ikke er glemt!
Elisabeth Hunderup havde som mål, at virksomheden skulle fejre 25 års jubilæum, og det lykkedes. I 1959 afhændede hun bamsefabrikken og flyttede til Anlægsvej i Struer.
Angående forskelle mellem Struer Bjørn og Holstebrobamser skal jeg da lige gentage, at bamserne er meget forskellige i profil, idet Holstebrobamsen er spidssnudet, mens Struer Bjørnen er butsnudet (se illustrationen)!
Og I skal selvfølgelig lige se dette dejlige foto fra Museets Årsskrift, hvor Elisabeth Hunderup står med et væld af bamser, hunde og nogle tøjkaniner, som skal pakkes og sendes ud i Det danske Land!
(I får senere historien om Minna-Bamserne, dejlige, men nok mindre kendte danske bamser af pelsmaterialer)!
God l æ s e l y s t !