Søndagskjole og bukser til 45 cm høj dukke

Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen @

 Denne opskrift er en Litsie-Dam-opskrift i en serie fra 50erne – og jeg fik i sin tid tilladelse af forfatteren og redaktøren fra Søndags BT (som bladet Søndag hed dengang) til at benytte hendes opskrifter. (Jeg klippede en gang opskrifterne ud og klæbede dem ind i et kladdehefte og har også dengang strikket dem alle, men har ikke dukketøjet mere). Hermed den første i rækken af opskrifter, som efterhånden vil dukke op på bloggen. Vi takker mange gange for tilladelsen til benyttelse af opskrifterne.

Du skal bruge: 100 g tre-trådet uldgarn, pinde nr. 2 og 3, 4 knapper, samt elastik.

 Forkortelser: r = ret, v = vrang = m = maske, p = pind, sm = sammen, glatstr = glatstrikning (1 p r, 1 p v), rib = 1 r, 1 v.

 Mønsterstrikning: 1. p: 2 m v sm 2 gange (slå om, 1 r, slå om, 1 r, slå om, 1 r, slå om, 4 gange 2 m v sm) – gentag parentesen p ud og slut med slå om, 1 r, slå om, 1 r, slå om, 1 r, slå om, 2 m v sm, 2 gange.

Billede1Billede2

 

 

 

 

 

 

Kjolen:

Forstykket: Slå 88 m op på p nr. 3 til forstykket og strik 3 p r. Strik derefter 14 cm mønsterstrik, på næste p strikkes alle m 2 r sm. Strik derpå videre i glatstr 1 cm, før der lukkes af til ærmegab i hver side for 5 m. Fortsæt i glatstr 6 cm og luk de midterste 10 m af til halsudskæring. Strik hver side op for sig og luk i halssiden for 1—1 m. Fortsæt, til ærmegabet måler 6 1/2 cm. Luk af.

Ryggen: Strikkes som forstykket, til maskerne er strikket r sm to og to. Del arbejdet på midten og strik hver side op for sig. Strik 1 cm glatstr. Luk til ærmegab for 5 m og fortsæt i glatstr 5 1/2 cm. Luk for 7 m i modsatte side til halsudskæring, strik yderligere 3 p glatstr. Og luk af. Strik den anden side på samme måde.

Ærmer: til de korte ærmer slås 44 cm op, og der strikkes 2 cm mønsterstrik, derpå glatstr. Luk af for 4 m i hver side og derpå for 1 m i begyndelsen af hver p, til der er 16 m tilbage. Luk af. Strik et ærme magen til.

Bukserne: Slå 45 m op på p nr. 2 og strik 1 1/2 cm rib . Skift til p nr. 3 og fortsæt i glatstr. Tag 1 m ud på hver side af den midterste m på hver sjette p, til der er 59 m på p. Strik til arbejdet måler 11 cm. Luk 23 m af på hver side og strik 5 p med de resterende 13 m. Slå 23 m op på hver side og strik lige op, men tag 1 m ind på hver side af den midterste m på hver 6. p, til der er 45 m tilbage. Når dette stykke er lige så langt som det første, skiftes til p nr. 2, og strik derefter 1 1/2 cm rib. Luk af.

Montering: pres arbejdet forsigtigt på vrangen og sy kjolen sm i siderne med stikkesting, og sy ærmerne i på samme måde. Hækl en række musetakker i halsudskæringen og ærmekanterne, hækl 4 knaphuller i slidsen bagpå. Sy knapperne fast i modsatte side. Sy bukserne sm på vrangen med kastesting.

IMG_0373
Anna Kuhlmann har strikket denne kjole efter opskriften her. Dukken er en Minerva på 43 cm. Tak til Anna for brug af billede!

G o d   s t r i k k e l y s t

3 tanker om “Søndagskjole og bukser til 45 cm høj dukke”

  1. Mangler der ikke en pind 2 i mønstervejl.?
    Har forsøgt at strikke kun det der står og det passer ikke med maskerne

  2. Jeg har gjort det at jeg skiftevis strikker en pind mønster – en pind ret
    Det ser ud til at være ok
    Tak for tilbagemelding

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.