T o v e J a n s s o n

En biografi om Mumitroldenes Mor

 Med hilsen fra Lise Brastrup Clasen ©

 Når man i Sverige taler om Astrid Lindgren og alle hendes dejlige figurer med Pippi Langstrømpe i spidsen, i Norge om Thorbjørn Egner med sine kendte figurer som f,eks, Karius og Baktus, Dyrene i Hakkebakkeskoven og Folk og Røvere i Kardemomme By, i Danmark om Karla og Wilhelm Hansens Rasmus Klump og vennerne, så taler man naturligvis i Finland om Mumitroldene og Tove Jansson.

Tove Marika Jansson blev født i Helsinki den 9. august 1914 og døde knap 87 år gammel den 27.juni 2001. Tove Jansson blev i 2014   – da hun ville være fyldt 100 år – fejret af hele Verden, og ved den lejlighed skrev jeg en biografi over hende og kreerede en lille scrapbog, for som alle I andre, var jeg og er stadig helt vild med Mumitroldene, som i sin tid dukkede frem alle vegne. Min biografi og scrapbog blev således skabt, før bloggen her, men selvfølgelig skal I da have min historie om Tove Jansson og hendes virke.

Tove Jansson var ældste datter af billedhuggeren Viktor Bernhard Jansson og illustratoren Signe Hammerstein-Jansson –  Tove Jansson var dobbeltsproget (finsk-svensk).

Familiehygge!

Hun studerede i perioden 1930-38 i Stockholm, Helsinki og Paris. Hun var patriot og protesterede heftigt mod Det tredje Rige og Finlands alliance med Tyskland. Tove Jansson havde sin første udstilling i 1943.

Kunstneren er bedst kendt som skaber af Mumitroldenes verden, og fortællingerne er oversat til 39 sprog (på engelsk kaldes de Moomin og på tysk Mumin). På finsk hedder de Muumi….

Den første af de ni illustrerede bøger om Mumitroldene ”Småtrollen och den stora översvämningen” udkom i 1945 (faktisk samtidig med de første fortællinger om Pippe Langstrømpe) – på dansk i 1954 under titlen ”Mumitroldene”. I 1948 fulgte Trollkarlens Hatt, på dansk i 1968, Farlig Midsommar 1954 (på dansk i 1970), samt Trollvinter i 1957 (på dansk i 1969). Under pseudonymet Vera Haj skrev hun desuden den kendte fortælling: Sara och Pelle och Nackens Blackfiskar. Også Höstvisan med musik er Erna Tauro er begået af hende. Denne sang er oversat til dansk og indspillet med Erik Grip. Læs desuden ”Billedhuggerens Datter”.

Et af de mange finurlige krus, der kan købes!

På et tidspunkt indledte hun samarbejde med sin bror, forfatteren Lars Jansson (1926-2000), men også med sin livsledsager siden 1955, den fremragende tegner og historiefortæller, prof. Tuulikki Pietilä (1917-2009) havde hun et langt og inspirerende samarbejde.

Tove Jansson har modtaget mange hædersbevisninger: her kan nævnes H.C. Andersen-prisen i 1966 og Selma Lagerlöfs litteraturpris i 1993. Til erindring om hende er desuden i 2002 indstiftet Tove Jansson-prisen, som uddeles hvert 3. år til en person, der fortjenstfuldt har virket for børne– og ungdomskultur i Finland. Prisen er på 10.000 €.

Påklædningsdukker lige til at klippe ud og noget af tøjet skal farvelægges!

De mange bøger, videos, tegneserier og meget mere kan stadig erhverves. Da hun i 2014 ville være blevet 100 år, blev hun som nævnt fejret over hele Verden med mønter, frimærker, særudstillinger, teaterstykker, koncerter, optryk af glansbilleder, postkort og påklædningsdukker, jubilæumskrus og meget, meget mere, ja, den liste kunne nærmest blive uendelig!

Spredt ud over siderne bl.a. glansbilleder og påklædningsdukker, således at I kan se Mumidalens beboere: Mumitrolden, hans veninde og forældre, Lilly My, Mymlen, Knytten, Mumrik og alle de andre elskede figurer fra bøgerne. Oplev Mumidalen og alle begivenhederne på ny. Min yndlingsfigur er Mor Mumitrold, der har ALT i sin store, altid medbragte taske…

Der sker altid noget spændende
i Mumidalen!

Kilder: the Free Wikipedia, Gyldendals Store Danske, diverse udklip og artikler, glansbilleder, påklædningsdukker etc. – Lise Clasen Research ©

2 tanker om “T o v e J a n s s o n”

 1. Kære Venner
  I bør lige indskyde at Kunstforeningen på Gammel Strand i Kbh har for tiden en stor udstilling med Tove Jansson. Jeg har ikke set den endnu, men tager derind i næste uge, tager selvfølgelig fotos, hvis der er noget spændende især Mummi billeder, som jeg elsker, har nogle af de gamle billedbøger, og en fin PD’er, skal nok tage fotos af disse også. store regnvejrs hilsner fra nordsjælland Anne Friis

  1. Kære Anne. Det har vi skrevet på Facebook-gruppen og det er også under udstillinger på bloggen. Tak for, at du fortæller det. Det kunne jo være vi ikke vidste det.
   Kh
   Lene

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.