Jagten på en egnsdragt

© for tekst og billeder Lene Byfoged

På opfordring skriver jeg dette indlæg om mit eftersøgning efter en Sejerødragt, som jeg ville sy til en af mine dukker. Jeg har skrevet om det før i andet regi.

Det hele startede med, at jeg så et gammelt postkort, som var lavet i forbindelse med Børnehjælpsdagen i 1906. Der står Sejerø forneden, sammen med. “danske Nationaldragter”. Dragten fra Sejerø, er blot en af de mange dragter der var afbilledet på disse postkort. Jeg har bl.a. set et postkort med en kvinde i Amagerdragt og en i Islandsk dragt.

Sejerø dragt
Postkortet fra Børnehjælpsdagen 1906!
Sejerødragten fra Læsømuseum
Udsnit af maleri fra Læsø Museum, kvinde fra Sejerø!

 

 

 

 

 

 

 

Efter hvad jeg fandt ud ad, skulle fotografen Peter Elfelt have lavet en stumfilm i tilknytning til disse postkort.

Da vi i mange år har haft sommerhus på øen, syntes jeg det kunne være sjovt, at lave en dragt til en af mine dukker.

Det skulle tage rigtig lang tid, at få så mange oplysninger, at jeg kunne gå i gang med at sy dragten!

Jeg startede med et besøg i øens Kulturhus, der har et museum tilknyttet med diverse effekter fra Sejerø. Det var meget småt hvad de havde af beklædningsgenstande og de mente bestemt ikke, at der nogensinde havde været en dragt specielt fra øen.

Jeg begyndte at banke på hos nogle af de ældre og alle var søde og hjælpsomme. Nogle havde lidt liggende i skuffer og skabe, andre havde noget billedmateriale.

Et par fortalte mig, at de havde været på Læsø og på deres lokale museum var der et maleri med folk fra danske øer i nationaldragter og også en fra Sejerø. Jeg skrev til museet og fik en kopi af billedet.

Så langt så godt, men jeg havde stadigvæk ikke nok oplysninger nok og kontaktede Nationalmuseet, der også var meget hjælpsomme. De fortalte, at der findes en bog fra 1926 af J. S. Møller. Han var læge og via hans besøg i hjemmene, fik han samlet en masse materiale om tidens klædedragter, både dem fra denne tid, men også fra tiden før. Jeg fik købt bogen antikvarisk. Det er en meget spændende bog, det har lidt billeder og beskrivelser af tøjet på Sejerø.

Det var J. S. Møller der grundlagde Kalundborg Museum.

Jeg kontaktede herefter Kalundborg Museum og fik lov til, at komme op i deres magasiner for at se og røre ved det tøj de havde liggende. Det var her jeg fik de sidste ting på plads, så jeg kunne komme i gang med at finde stoffer, bånd m.m.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Forklæde fra et af gemmerne hos en privat på Sejerø! jeg var heldig, at finde et gammelt mørt stykke gardinstof jeg kunne bruge!
_MG_0012
Tørklæde/sjal, det er dette jeg har kopieret!
_MG_0002
Dette overskørt kopierede jeg. Det ligger i magasinerne på Kalundborg Museum!

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Eksempel på overskørt i privat eje!

 

 

 

Inderst inde har hun en hvid særk af bomuld med røde broderede initialer (dette gjorde man for at holde dårligdomme og onde ånder væk), to underskørter, et ternet og et stribet (man brugte ikke underbenklæder på denne tid), et overskørt, hvor kanten forneden af et velourbånd, skal illustrere svinehår (stoffet er købt via en folkedanserforening). En bul med påsyede strikkede ærmer, som er lig et mønster, der har været strikket på øen, et tørklæde/sjal, en hue med korsklæde og broderet bagstykke, forklæde, strømper og sko med metalspænder.

Da alt er syet i hånden, har det taget sin tid, men det har absolut været det værd!

_MG_0018 a
Herover gammel hue fra Kalundborg Museum. Til Højre min udgave af den!

IMG_0006 kopi close a

 

På Sejerø har kvinderne strikket trøjer til fiskerne, i lighed med kvinderne fra Shetlandsøerne. På denne måde kunne man identificere en druknet fisker fra Sejerø.

Så selvfølgelig er hun i gang med at strikke en. Mønstret er taget fra en gammel mandstrøje, der er på Kalundborg Museum.

Mandstroeje_Sejeroe_beskaaret
Mandestrøje fra Sejerø Er på Kalundborg Museum.

Det var et meget spændende og interessant projekt, hvor jeg er blevet meget klogere på Sejerøs traditioner. Jeg mødte en masse hjælpsomhed og fik kontakt til nogle søde mennesker, som jeg sikkert aldrig ville have fået kontakt til ellers.

IMG_9999_3
Her er hun så i sin Sejerødragt, desværre er det ikke til at få strikketøjet til at være ordentligt, men mon ikke det går alligevel?

Dukken er en Armand Marseille 370 med hoved af bisque, arme og ben af celloluid og stofkrop. Den er 56 cm høj.

Jeg er for nylig blevet gjort opmærksom på, at man kun brugte det fine hvide forklæde om søndagen eller på andre helligdage og her strikkede man ikke.

 

8 tanker om “Jagten på en egnsdragt”

 1. Hej Lene,
  Sikke et flot projekt du har været i gang med!.. Rigtig spændende!… Og rigtig flot tøj du har lavet!..
  Kh. Alice

 2. Hej jeg samler også på national dukker så jeg spøger dig om du laver en en bestilling for jeg leder efter en national dukke fra Færøerne men kan ikke fine en på nettet fra Færøerne så vil spøger dig om du vil lave en til mig så du sød 🙂🙂

  1. Desværre, det tager så meget tid at lave en nationaldragt, da jeg syr alt i hånden. Jeg har så meget i gang og magter ikke mere i øjeblikket.
   Mvh
   Lene

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.