M e c k i med familie …..

Er du som jeg MeckiMickiMackiMuckifan?

 © Lise Clasen

I 2001 blev Meckifamilien fra Steiff 50 år – og Steiff fremstillede ved den lejlighed replika af pindsvinefamlien. Forældrene Mecki og Micki findes i tre størrelser: 17, 28 og 50 cm, mens børnene Macki og Mucki blot findes i én størrelse på 12 cm.

Som meget ung købte jeg engang Macki (pindsvinedrengen) for den nette sum af 3,25 DM, et drabeligt indhug i en skole-elevs budget, men jeg har stadig Macki, og mange år senere købte jeg Mucki og forældrene, men da var familien blevet ”antik” og sjælden —og prisen derefter.

Men ved du, hvor Mecki stammer fra? Den oprindelige figur er ældre, end du tror!

Mecki-figuren kom oprindeligt frem gennem Brdr. Grimms indsamling af tyske folkeeventyr, og I kender sikkert alle eventyret fra ca. 1840 om ”Haren og pindsvinet”, som løb om kap… Og allerede i 1929 blev der produceret film over Grimms Eventyr. Stumfilmen om Haren og Pindsvinet blev en succes, som har holdt sig siden. Pindsvinet Mecki blev en tegnefilms– og tegneseriefigur, og der blev desuden i årenes løb produceret dejlige dukkefilm med pindsvinene. .

Billede1
Illustration fra min jubilæumsartikel i Nordisk Bamsetidende nr. 6/marts 2001!

 

Ugebladet Hörzu, som startede i 1946, gav pindsvinet navnet Mecki og brugte ham som maskot og kommentator. Hörzu startede tegneseriefortællingerne om Mecki i 1951, dog i begyndelsen uregelmæssigt, idet man først i nr. 43/1953 hver uge bragte tegneserien om Mecki.

Billede2
Gammelt stik: Pindsvinet fejrer sejren over haren!

Samtidig planlagdes billedbøger om Mecki, og EduardPetersen fra Hörzu kunne i 1952 udsende den første Meckibog. Mecki-serien fortsatte de følgende år under skiftende tegnere, men forsvandt dog helt i 1972. Den første serie i farver kom i Hörzu nr. 14/1956.

Glemt blev Mecki dog ikke, man tog fat igen, og Meckis første comeback fandt sted i 1975 og varede i 6 succesfulde år… Måske dalede interessen igen, for serien stoppede, men efter en pause fik Mecki sit andet comeback i 1983 med en halvsides sorthvid tegneserie.

De mange Meckibøger kom hvert år ved juletid i perioden 1952 til 1964, nogle dejlige eventyr med f.eks. titlerne Mecki i Slaraffenland, Mecki hos Aladdin og Mecki på Månen. I 1965 planlagde man bogen Mecki hos Askepot, denne bog udkom af en eller anden grund ikke.

Billede4
I 1999 udgav Det tyske Postvæsen dette Mecki-frimærke

I 2009 genoptrykte forlaget Esslinger de gamle tegneserier om Mecki som årgangsbøger, som kom hver jul, alle bøger blev nu trykt i farver.

Billede3
Fra Mecki hos Kineserne!

 

 

 

 

 

Gennem alle årene har man kunnet købe postkort både sort-hvide og i farver med Mecki og hans familie, og i 1999 blev der af Det tyske Postvæsen udgivet et særfrimærke med Mecki— de mange dejlige dukkefilm blev produceret fra 1939 til 1958.

I 1958 fremstillede Hans Held Produktion 12 tegnefilm som reklame for Hörzu, hvor Mecki optrådte. To af disse film fås i DVD-udgaver med titlen ”Mecki und seine Abenteuer”/Meckis Eventyr”.

Billede5
Stor Mecki fra Steiff!
Billede6
Stor Micki fra Steiff!

Foruden Mecki og hans familie er der flere bipersoner i serierne, f.eks. Charly Pingvin med sin pingvin-veninde Chilly, Trolden Schrat, den stærke sømand Kaptajn Petersen og Kokolastro (Meckis store modstander, der med sine magiske evner forsøger at lægge hindringer i vejen for ham og hans venner), desuden kan nævnes Charlys plejesøn Poppo, Kragen Dora, De syv ægte syriske Guldhamstre, Katten Murr og Anden Watsch.

Micki, Meckis kone, kunne allerede ses på gamle postkort fra før krigen. Hun har altid spillet en birolle i film, tegneserier osv. Hun har altid bevaret roen og med sin godmodighed stået i baggrunden.

Macki og Mucki er de sjove børn i serien.

Billede7
Herover et par Steiff-udgaver af Macki og Mucki!

Undertegnede kender ikke alle bipersonerne, men får man fat i nogle af bøgerne, kan man læse om flere af dem. Mecki og co. er egentlig ikke ret kendte uden for Tyskland, men næsten alle kender Steiffs tolkning af dem, og de fleste af jer har sikkert købt et eller flere af de festlige postkort med Mecki og familien.

Billede8
Herover et par Steiff-udgaver af Macki og Mucki!

 

 

: Lise Clasen Research bl.a. via Wikipedia

 

God læselyst, og måske I kan fortælle mere om Mecki og vise os billeder fra bøger samt postkort etc.

 Lene og Lise

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.